A TI SPLOH VEŠ, KDO SEM JAZ?

 

“A ti sploh veš, kdo sem jaz?”

“Ja, kdo pa misliš, da si?”

 

Tako se je začenjala vrsta osnovnošolskih prepirov in pretepov. Miran ni prepoznal pomembnosti Boštjana. Boštjan se ni znal soočiti s tem, da okolica ne prepozna njegove dejanske ali namišljene veličine. Zato sta Miran in Boštjan vstopila v konflikt. Navadno se je končalo z obilico groženj in pogumnih trditev, pogosto tudi s pretepom.

 

Miran in Boštjan sta odrasla. Miran se je zaposlil v zavarovalnici. Dela v službi za podporo strankam. Boštjan je stranka te zavarovalnice. Na spletni strani želi izpolniti obrazec, ki mu bo omogočil izkoristiti eno od ugodnosti. Pri izpolnjevanju obrazca se nekaj zaplete. Zato pokliče službo za podporo uporabnikom. Oglasi se Miran. Nekoč dečka iz iste šole se ne prepoznata. Miran ostane miren in se obnaša profesionalno. Boštjan si želi le to, da bi lahko izrabil ugodnost. Nekaj v njima jima onemogoča, da bi prišla do rešitve. Ker je Boštjan srednje ugleden odvetnik, ki pozna enega od članov uprave banke, želi zaigrati na karto lastne pomembnosti. Zato reče: “A ti sploh veš, kdo sem jaz?”

 

Miran se spomni deških let. Instinktivno želi zabrusiti: “Ja, kdo pa misliš, da si?” Toda izkušen in usposobljen je za delo s takšnimi strankami. Premaga prvi vzgib, premaga boleče spomine iz osnovne šole in se osredotoči na stranko, njeno težavo in na rešitev te težave. Ko se vse uspešno reši, se Boštjan opogumi in vpraša: “Miran, si to ti? Iz osnovne šole?” Miran pritrdi. Boštjan reče, da se mu je to ves čas zdelo in da je vesel, da je naletel nanj. Nazadnje se iskreno zahvali in odloži slušalko. Miran je vesel, ker je zadevo uspešno rešil in ker je iz neprijetne stranke ustvaril zvesto stranko.

 

 

Zakaj je Miranu uspelo:

 

1. Ni deloval refleksno. Vzel si je trenutek za premislek, kako se bo lotil pogovora z neprijetno stranko. Odločil se je, kako bo ravnal.

2. Premagal je vzgib lastne pomembnosti. Zavedal se je, da šteje le rešitev težave, ne lasten ego.

3. Stranki je dovolil, da se počuti pomembno.

4. Deloval je taktno in taktično. Ni povzročal dodatnega stresa, ampak ga je preprečeval.  

2 odzivov
  1. Lili
    Lili says:

    Veste kako gre tisti pregovor – Kar se Janezek nauči, to Janez zna. Kar hočem reči je to, da se človeški značaj zelo težko spremeni, tudi ko smo starejši.

    Odgovori

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja