Radovednost

Pot do zanimive predstavitve – vzbudite radovednost

Ljudje smo radovedni, toda hitro se začnemo dolgočasiti. Tako je tudi pri predstavitvah. Na začetku nas zanima, a zanimanje nas lahko hitro mine. Vprašajmo se, kaj lahko naredimo, da bo predstavitev ves čas zanimiva?

Čustva in nagoni

Moškim pokažite lepe ženske v erotičnem perilu in zdelo se jim bo zanimivo. Ženskam pokažite kužke in mucke. Ali na pol gole mišičnjake. Ali na pol gole mišičnjake, ki se igrajo s kužki. Ženske so pač bolj zapletene. Za spolno mešano občinstvo izberite male otoke. Vedno deluje. Težava je le v tem, da morate govoriti o legiranem jeklu.

Vseeno vam svetujem, da uporabite čustva. Vendar v predstavitvi o legiranem jeklu tega ne storite z ženskami v erotičnem perilu. Verjemite, da čustva lahko najdete tudi v pripovedi o legiranem jeklu. Saj gre za fascinantno snov, brez katere si težko predstavljamo današnji svet.

Odnos

Če govorite o legiranem jeklu imate do njega nekakšen odnos, nekaj vam pomeni, obstaja razlog, da govorite o njem. To je tisto, kar zanima vaše poslušalce. Vaš odnos do predmeta predstavitve je bolj zanimiv kot predstavitev sama. V resnici je vaš odnos do snovi prava predstavitev, tisto na slajdih je le nekaj obstranskega. Pokažite svoj odnos. Ta odnos izraža vaše misli in vaša čustva. Čustva pa so zanimiva, celo bolj kot male mucke.

Oseba

Slajdi niso zanimivi. Vi ste zanimivi! Skušajte to sprejeti. Vi izvajate predstavitev, vi ji dajete tempo, ji vdihujete življenje. Zanima nas, kaj boste povedali in kaj pokazali. Ne zanima nas, kaj bo pisalo na slajdih. Sam si mnogokrat želim, da bi se projektor pokvaril. Govorec se ne bi mogel skrivati za slajdi, ampak bi moral izraziti svoje misli, svoja čustva in svoj odnos – izrazil bi sebe. Postal bi verodostojen in lažje bi mu zaupali.

Razlika

Predstavitve so dolgočasne tudi zato, ker so si v načinu izvajanja preveč podobne. Zlasti na konferencah, srečanjih in sestankih se rado vzpostavi nek vzorec, ki ga vsi spoštujejo. V takem vzorcu ni nobene presenetljivosti, ničesar, kar bi vrglo vrata s tečajev. Bodite tisti, ki spreminja vzorec in dela razliko.  Razlike potrebujemo za razmišljanje in za spomin. Razlika je zanimiva, zaradi njih si zapomnimo drugačne. Naredite razliko!

Pri tem ne bodite klovnovski. Razliko naredite z razlogom. Predstavljajte si sobo polno moških v sivih oblekah z modrimi kravatami. Vanjo vstopite oblečeni v kratke hlače in majico. Ne boste dobro sprejeti. Pridite raje v sivi obleki s strupeno zeleno kravato.  Tako drugačna naj bo vaša predstavitev. Naslednjič bodo vsi v zelenih kravatah, vi pa v rumeni.

Dolgčas

Zgodba

Ne naštevajte. Ne predstavljajte. Ne osvežujte našega znanja. Povejte zgodbo! Zgodba ima zaplet, ima dogajanje, dramo, vrh in razplet. Kemijske in mehanske lastnosti legiranega jekla nas ne zanimajo preveč. Zanima nas zgodba o tem, kako nastaja viličasti ključ. V tej zgodbi je prostor tudi za kemijske in mehanske lastnosti.

Dizajn

Ko uporabljate slajde ni vseeno, kako ti izgledajo. Pomaga, če so dobro oblikovani. Za resničen dizajn potrebujete oblikovalca. Pri večini predstavitev si to težko privoščimo. Zato poskusite sami. Zgledujte se po dobro oblikovanih knjigah, revijah in spletnih straneh. Presojajte urejenost slajdov. Uporabljajte poudarke, ritem in kontrast. Mislite na kompozicijo in na odnos med elementi. Upoštevajte pravilo: Manj je več.

Na odru je vse odvisno od vas. Uradno predstavljanje vam bo nakopalo gomilo živčnosti in treme. Stopite pred ljudi in pripovedujte. Radi vam bodo prisluhnili.

0 odzivov

Povej mnenje

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja